TRADICIÓ O MODERNIDAT?

En primer lloc, m'agradaria remarcar arran d'aquest tema que tractarem, que dins de l'ecosistema escolar (famílies, mestres/as, polítics) existeix una certa tendència a intentar suprimir tot l'antic, ja que té moltes connotacions i prejudicis negatius i en alguns casos sobrevalorar tot el nou, sent això un reflex de la societat en la qual vivim i provocat en certa manera per l'avanç social i tecnològic.

Dit això, ficant-me de ple en el "kit" de la qüestió, sí que pense que alguns jocs/deportes amb el pas del temps han sigut "minoritzats" perdent protagonisme front uns altres, crec que ve provocat pel que comentava abans de l'avanç social/tecnològic, esports com el *futbol, bàsquet, tennis... tenen molta càrrega viral, i mouen pràcticament l'economia dels països.

Els mitjans de comunicació s'encarreguen de provocar "hype" a la gent per a crear intriga i interés en els seus esports capitals, els comenten, realitzen debats a posteriori, fins i tot els àlbums de cromos que porten els xiquets/as al col·legi tracta dels mateixos protagonistes. Es podria dir que existeix un cercle tancat on sols els esports "prestigiosos" tenen cabuda i els altres no tenen lloc.

Tot això provoca, que els xiquets/as des de xicotets tinguen prejudicis i volen practicar un d'aquests esports abans que la pilota, per posar un exemple. Tenen una visió de la pilota com una cosa obsoleta o fins i tot pot ser que no tinguen ni cap visió, ací si veig fonamental el paper del currículum i de nosaltres els mestres/as per a donar visibilitat i ampliar el seu ventall, mostrant-los la història de la pilota i aconseguint que gaudisquen amb ella.

Nosaltres com a futurs docents hem d'intentar donar visibilitat a aquells esports eclipsats en el marc social, ja no dic realitzar programacions didàctiques per a cada esport perquè seria impossible, però en la seua certa mesura si podem realitzar alguna excursió extraescolar, o una xarrada, o alguna activitat concreta en una classe, o algun treball de recerca, o simplement un vídeo un dia de pluja que no es puga eixir al pati.

I sobretot cuidar el nostre, els jocs i esports populars autòctons hem de dotar-los de certa preferència respecte a uns altres, igual que molta gent lluita per defensar la nostra llengua, les falles, la nostra cultura, també hauríem de prendre consciència pel que respecta al nostre esport i el desarrelat que està en la nostra societat.

Comentarios

  1. Molt bona entrada Joan. Estic totalment d'acord amb el que dius ja que els mitjans de comunicació han marcat un abans i un després a la nostra societat afectant també als esports. A més, l'entrada està ben estructurada i organitzada. Enhorabona un 9!

    ResponderEliminar
  2. Bon dia Joan, fantàstica la forma en que transmets allò que sents en parlar de jocs tradicionals i populars. Totalment d'acord amb allò que dius sobre els mitjans de comunicació que eclipsen els esports com la pilota. Per últim, destacar la forma en que acabes l'entrada, totalment d'acord, ja que com a docents hem de tractar de promoure un aprenentatge integral tenint en compte esports tan nostres com la pilota, que no només es tracta d'un esport, sinó també, com afirmes en aquestes línies, és una part de la nostra cultura. Per a mi aquesta entrada mereix un 9!

    ResponderEliminar
  3. Hola Joan. Una molt bona manera d'innaugurar el teu blog amb aquesta entrada! Comparteixo en tot moment el teu punt de vista. Jo també crec que en el món dels esports i jocs tradicionals hagut un punt d'inflexió amb l'aparició i avanç de la tecnologia i nosaltres com a docents hem de encarregar-mos de que aquesta decadença dels jocs i activitats tradicionals no seguixca endavant. Un 9'5!

    ResponderEliminar

Publicar un comentario

Entradas populares de este blog

REFLEXIÓ SOBRE EL CURRÍCULUM

LA PILOTA A SUECA

DEPORT ESCOLLIT UD