L'ESGRIMA A L'ESCOLA

Per a començar aquesta entrada del meu blog, m'agradaria dir que l'assignatura amb aquestes pràctiques vivencials com l'esgrima o el colpball està complint i sobrepassant les meues expectatives, i fent que u se'n vaja a casa sentint devoció per aquesta especialitat.

Dit açò, la pràctica em va parèixer molt interessant, molt ben estructurada amb una professora que anat als jocs olímpics i que va orientar molt bé la classe, els exercicis crec que eren molt adequats per a persones que desconeixíem la majoria com practicar l'esgrima, inclús el "examen" pràctic amb les diferents proves de reflexos i punteria també ens deixa bon sabor de boca, comentant-ho en el vestuari amb els companys tots teníem un pensament paregut i creiem que falten més classes com aquestes al llarg de l'especialitat, fou un acert sense cap dubte.

També pense que és molt interessant incluir-la a l'escola, però per a fer-ho es evident que necessitem conèixer un poc més la disciplina i els seus continguts, malgrat que aprenguérem molt amb la classe d'esgrima necessitem un coneixement més ampli i un abànic més ampli d'exercicis que puguem realitzar als nostres alumnes i sobretot que s'adapten per a la seua edat, el llibre que ens recomanà l'especialista a final de classe ens seria molt útil per a plantejar-les en un futur.

Segons el decret 108/2014 on ve arreplegat el currículum de totes les assignatures, jo considere que l'esgrima es podria justificar curricularment en qualsevol curs dins del Bloc 2: HABILITATS MOTRIUS, COORDINACIÓ I EQUILIBRI. ACTIVITATS EN EL MEDI NATURAL on treballes conceptes com disciplina, equilibri i estabilitat, coordinació, etc. A partir de tercer ho justificaria en el bloc 5: JOCS I ACTIVITATS ESPORTIVES, relacionant-ho en la unitat didàctica amb conceptes com jocs d'inclusió, cooperació, d'innovació

Un altre exemple per a realitzar espases de forma senzilla i barata a més de l'explicada hui en classe podria ser aquesta, necessitaríem:

1 rotllo de cinta americana
1 rotllo de cinta d'embalar transparent o de colors
1 tros de tub de PVC
1 tros de goma espume per a recobrir tuberies
1 pot de suavitzant gran, buit i net
1 cútex
1 tisora

1r. Recobrim els extrems del tub de PVC amb goma espuma i els fixem tots dos amb cinta d'embalar transparent o de colors. Un dels extrems tindrà uns 10 centímetres i serà el mànec de l'espasa, i l'altre uns 5 centímetres que serà la punta de l'arma.

2n. Es talla circularment el pot de suavitzant, comprovant a continuació que es trobe completament sec per a facilitar el pegat de la cinta americana. El tall hem de realitzar-lo aproximadament a uns 7 centímetres de la part superior. S'ens quedarà un objecte amb forma de cazoleta.

3r. S'introdueix la "cazoleta" per l'extrem xicotet (mànec) i la fixem amb cinta americana.

4t. Es recobreix amb cinta americana la vora de la "cazoleta" amb la intenció d'evitar talls.

Una sessió per alumnes de cinqué de primària podria ser: avançar i retrocedir en posició de guàrdia correcta en cames i braços com a joc d'animació, un joc de part principal podria ser amb espasses fetes amb material sencill ficar-se per parelles i intentar fer punt passant-ho bé i aprenent, i per últim per a tornar a la calma, jocs de reflexos i punteria com els que ferem a classe d'intentar tirar la bola llançant una pilota de tenis, o empomar la pilota de tenis quan el company la deixe caure.





Comentarios

  1. Entrada interesant ja que, al meu grup no vaig vivenciar l'esgrima i, llegir les característiques de la sessió i conforme va transcorrer m'ha segut útil per al meu futur com a docent d'educació física.

    ResponderEliminar
  2. Molt interessant aquesta entrada ja que m'ha permés conèixer més aquest esport. A més, ens ha proposat com realitzar una espassa a l'Educació Primària. La informació ben està ben detallada i segueix un fil conductor. La meua nota és un 10!

    ResponderEliminar
  3. Molt Bona entrada Joan. Aquesta entrada m'ha paregut molt interessant, ja que m'ha permés conèixer de forma simple com portar un esport com l'esgrima a les nostres aules. A més, has justificat didàcticament la inclusió com a contingut i has sigut capaç de mostrar-nos com elaborar un floret o espassa, fet que resultarà un recurs motivador per a l'alumnat, sense oblidar el possible model de sessió. Enhorabona per a mi aquesta entrada mereix un 10!

    ResponderEliminar
  4. Hola Joan. En aquesta entrada has explicat aspectes sobre l'esgrima que considero molt importants. És un esport que, personalment, mai he practicat i desconeixia el seu funcionament i gràcies a tu he pogut coneixer un poc més. Molt interessant el ifet d'ncloure com el·laborar una espasa. Un 10, enhorabona.

    ResponderEliminar

Publicar un comentario

Entradas populares de este blog

REFLEXIÓ SOBRE EL CURRÍCULUM

LA PILOTA A SUECA

DEPORT ESCOLLIT UD